Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla και η ανταλλαγή μπαταριών

Ελλάδα 1:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla και η ανταλλαγή μπαταριών

ΝΕΑ

Η Tesla και η ανταλλαγή μπαταριών

ΝΕΑ

Η Tesla εξακολουθεί να καταθέτει διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν κάθε μορφής τεχνολογία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πριν από λίγο καιρό, είδαμε μια λεπτομερή ματιά στο πώς η αυτοκινητοβιομηχανία των EV θα μπορούσε να ανταλλάξει ηλεκτρικά πακέτα μπαταριών με νέα.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Η Tesla υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το “Σύστημα ανταλλαγής μπαταριών και σχετικές τεχνικές” μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο του 2017. Η κατάθεση αυτή περιγράφει έναν τρόπο (θα το μαντέψατε) για το πώς να ανταλλάξετε μια μπαταρία EV με μια νέα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι αρκετά αόριστο και δεν εμπίπτει σε κανένα από τα αρνητικά που έχει διασαφηνίσει ο Musk στο παρελθόν. Απλώς λέει:

Επειδή η διαδικασία φόρτισης συνήθως διαρκεί αρκετό χρόνο, ορισμένα οχήματα σχεδιάζονται έτσι ώστε η μπαταρία να μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη μπαταρία, για να συμπληρώσει την ισχύ στο όχημα ή για να αντιμετωπίσει τη δυσλειτουργία της τρέχουσας μπαταρίας.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα που περιγράφεται εδώ μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον έναν τεχνικό να εργάζεται στον σταθμό ανταλλαγής. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λέει ότι αυτό “μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη το σύστημα να έχει εξαρτήματα όρασης, τα οποία διαφορετικά, μπορεί να χρειαστούν για την ευθυγράμμιση της μπαταρίας ή άλλων εξαρτημάτων”. Ο σταθμός δεν χρειάζεται να είναι ενσωματωμένος σε μία θέση, είτε, δεδομένου ότι:

Ένα σύστημα αλλαγής μπαταρίας μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από ένα ρυμουλκούμενο για αυξημένη κινητικότητα. Γενικά, οι εργασίες αλλαγής μπαταρίας πρέπει να εκτελούνται σε κλειστή ή τουλάχιστον καλυμμένη θέση. Παραδείγματος χάριν, ένα ρυμουλκούμενο μπορεί να είναι προσαρμοσμένο με πλευρές που ανοίγουν για αυξημένο χώρο και ράμπες σε κάθε πλευρά, έτσι ώστε το όχημα να μπορεί να κινείται μέσα και έξω από την εγκατάσταση ανταλλαγής μπαταριών. Οι εξαντλημένες μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν στη θέση του συστήματος ανταλλαγής (π.χ. με χρήση ηλεκτρικού δικτύου ή άλλου ηλεκτρικού πόρου), οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες μπορούν να παραδοθούν στη σωστή θέση.

Μια ανταλλαγή, με αυτό το σύστημα, θα μπορούσε να διαρκέσει «λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά».