NewsAuto.gr
ΝΕΑ

Ετσι η Ουγγαρία προσελκύει επενδύσεις…

Παράδειγμα προς μίμηση η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας η οποία θέλοντας να τραβήξει επενδύσεις στα εδάφη της μειώνει τους φόρους!

ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Οπως έχουμε ξαναγράψει, η αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει τη σημαντικότερη ανάπτυξη της τελευταίας εικοσαετίας, με τους Ουγγρους να κινούνται άμεσα να την εκμεταλλευτούν. Ετσι η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή χώρα τείνει να γίνει πρωταγωνίστρια στην προσέλκυση αυτοκινητοβιομηχανιών, προσφέροντας συνεχώς νέα φορολογικά προνόμια στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια του Αυτοκινητικού Φόρουμ Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης που οργανώθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, ο Robert Esik, Πρόεδρος του Υπεύθυνου Γραφείου Επενδύσεων της Ουγγαρίας, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα προσελκύει συνεχώς αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστές ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στο να επενδύσουν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ΕΡΤΟΓΑΝ “ΑΡΠΑΖΕΙ” ΤΗΝ TESLA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Έχουμε το δικό μας νόμισμα (Φιορίνι) που πιστεύουμε ότι είναι ένα στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Όμως, το μεγάλο μας όπλο είναι το φορολογικό μας σύστημα το οποίο είναι ίσως το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Esik.

Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή η εταιρική φορολόγηση βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι πολύ σημαντικό όταν θες να προσελκύσεις επενδύσεις. Ακόμη και στο φόρο εισοδήματος, είμαστε στο 15% και ο στόχος μας είναι να κατέβουμε ακόμη πιο χαμηλά!».

Αυτή τη στιγμή η Ουγγαρία θεωρείται η Νο 5 πιο ελκυστική χώρα παγκοσμίως για άμεσες επενδύσεις. Εκτός από τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων που διαθέτουν εκεί η Audi, η Suzuki και η Mercedes, υπάρχουν και πολλοί κατασκευαστές εξαρτημάτων και ανταλλακτικών που επενδύουν συνεχώς στη χώρα.

Μέσα στο 2017 μάλιστα η Audi εγκαινίασε και τη νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτροκινητήρων στη χώρα, ενώ και η Samsung ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων κοντά στη Βουδαπέστη, που θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2018.

Πάντως εκτός από την Ουγγαρία και η γειτονική Σλοβακία έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαιτέρως σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, με την πρόσφατη επιλογή της JaguarLandRover να κατασκευάσει εκεί το νέο της εργοστάσιο εκτός Μεγ. Βρετανίας, να είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση της τελευταίας δεκαετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η LADA “ΒΛΕΠΕΙ” ΕΛΛΑΔΑ; 

Ακόμη και χώρες όπως η Σερβία, η Σλοβενία και η Ρουμανία προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να προσελκύσουν επενδύσεις από το χώρο του αυτοκινήτου, δίνοντας συνεχώς νέα κίνητρα. Πρόσφατα μάλιστα, η Ρουμανία αποφάσισε να προωθήσει το 50% των κρατικών επενδύσεων σε επενδύσεις από το χώρο του αυτοκινήτου, ώστε να προσελκύσει περισσότερους κατασκευαστές.