Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η διαδοχή του Marchionne θα φέρει πολλές αλλαγές στην FCA

Ελλάδα 8:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η διαδοχή του Marchionne θα φέρει πολλές αλλαγές στην FCA

ΝΕΑ

Η διαδοχή του Marchionne θα φέρει πολλές αλλαγές στην FCA

ΝΕΑ

Καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του Sergio Marchionne στο τιμόνι του ομίλου FCA αρχίζουν να φουντώνουν και οι φήμες που αναφέρουν την πιθανότητα συγχώνευσης με άλλες εταιρίες.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Τα τελευταία 14 χρόνια ο Sergio Marchionne έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κολλοσό της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και μέσω μια διαδρομής με πολλές συγχωνεύσεις, σκληρές αποφάσεις και αρκετές φορές αμφιλεγόμενη πολιτική κατάφερε να φέρει μια σχεδόν πτωχευμένη εταιρία στην μορφή ενός πανίσχυρου ομίλου όπως είναι ο Fiat Chrysler Automobiles σήμερα.

Ο 65χρονος Marchionne θα ξεκινήσει την τελευταία του χρονιά ως CEO του ομίλου και φυσικά τα όσα θα ακολουθήσουν την διαδοχή μιας τέτοια προσωπικότητας είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η FCA θα αλλάξει ριζικά πολύ απλά επειδή η FCA όπως την γνωρίζουμε σήμερα είναι ο ίδιος ο Marchionne.

Chryslers-Sergio-Marchionnet7876543harpi530

Advertisement
Advertisement

Φυσικά τα σενάρια που συζητούνται είναι πάρα πολλά μεταξύ των οποίων υπάρχουν τέσσερα που δείχνουν πιο πιθανά. Το πρώτο από αυτά βλέπει μια συνεργασία με την Ford με στόχο την από κοινού εξέλιξη επάνω σε πλατφόρμες που θα στοχεύσουν κυρίως στην αμερικάνικη αγορά η οποία φαίνεται πως θα στενέψει να περιθώρια διείσδυσης σε ξένες εταιρίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το όνομα της Jeep σε συνδυασμό με αυτό της Ford θα επιτρέψει στον όμιλο να έχει μια εξαιρετική πρόσβαση. Από την μεριά της Ford πάντως έχουν απορριφθεί οι ισχυρισμοί ενός τέτοιου σεναρίου.

Το επόμενο σενάριο κάνει λόγο για ευρωπαϊκές συνεργασίες. Ήδη στο παρελθόν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον όμιλο VW ενώ υπάρχουν συζητήσεις που βάζουν στο τραπέζι και τον όμιλο PSA που μετά την εξαγορά της GM έχει αποκτήσει ένα σαφώς ισχυρό χαρτί στην αγορά των ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σενάρια που αφορούν την αγορά της Κίνας και ευρύτερα της Ασίας στην οποία η FCA δεν έχει ιδιαίτερα καλή διείσδυση. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος από κάποιον κινέζο επενδυτή. Άλλωστε πριν η Zhejiang Geely Holding Group που έχει στην κατοχή της την Volvo είχε έρθει σε ανεπίσημη επαφή με την FCA πριν τελικά στρέψει το ενδιαφέρον της στην Daimler, ενώ ο Marchionne έχει εκφράσει δημόσια την θετική διάθεση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιον κινέζο επενδυτή. Τέλος μεταξύ των πιο πιθανών σεναρίων είναι και αυτό που θέλει τον Marchionne να παραμένει στα πράγματα διευθύνοντας ουσιαστικά από το παρασκήνιο εάν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα τον ιντριγκάρουν για κάτι τέτοιο ή φυσικά εάν του ζητηθεί κάτι τέτοιο από την οικογένεια Ανιέλι η οποία ελέγχει την Fiat.Chryslers-Sergio-Marchionnet7876543harpi640

 

Advertisement