Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW i υποστηρίζει το CityMobil2

Ελλάδα 23:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η BMW i υποστηρίζει το CityMobil2

ΝΕΑ

Η BMW i υποστηρίζει το CityMobil2

ΝΕΑ

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CityMobil2 (Cities Demonstrating Cybernetic Mobility) ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Τρίκαλα Θεσσαλίας τον περασμένο Νοέμβριο προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον της παγκόσμιας αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται από το Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση e-Trikala A.E. και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και εξετάζει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς οδηγό σε μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, τα τροχαία ατυχήματα και να ενισχυθεί η ιδέα της βιώσιμης μετακίνησης.

Το αυτοματοποιημένα ηλεκτρικά λεωφορεία εκτελούν μία κυκλική διαδρομή συνολικής απόστασης 2,4 km στο κέντρο της πόλης. Κινούνται εντελώς αυτόνομα με ταχύτητα που αγγίζει τα 25 km/h. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιούν συγκεκριμένες στάσεις για την επιβίβαση – αποβίβαση επιβατών ακριβώς όπως και ένα συμβατικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.

i3-citymobil2-b640tall

Advertisement
Advertisement

Ο χειρισμός τους πραγματοποιείται από απόσταση, από εξειδικευμένους χειριστές, οι οποίοι βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο κέντρο ελέγχου. Πέραν όμως της καινοτομίας της αυτόνομης κίνησής τους, τα λεωφορεία του CityMobil2 είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μην εκπέμποντας ρύπους καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία ηλεκτροκίνησης.

Η BMW i υποστηρίζει ενεργά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CityMobil2 αναγνωρίζοντας το κοινό πεδίο δράσης και τη σημαντικότητα του εγχειρήματος. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και μεταξύ άλλων παροχών, δύο BMW i3 έχουν παραχωρηθεί στην ομάδα διαχείρισης του CityMobil2 ως οχήματα υποστήριξης του στόλου των ηλεκτρικών αυτοματοποιημένων λεωφορείων.

i3-citymobil2-c640