Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας στο Κόμο

Ελλάδα 10:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας στο Κόμο

ΝΕΑ

Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας στο Κόμο

ΝΕΑ

Μετά το 1000 Miglia έρχεται η σειρά μίας άλλης διοργάνωσης με μεγάλη ιστορία, επίσης αφιερωμένης σε πλούσιους – αν όχι πάμπλουτους – συλλέκτες αυτοκινήτων. Concorso d’ Eleganza στη Villa d’ Este της λίμνης του Κόμο για 86η χρονιά λοιπόν. Αξίζει να το παρακολουθήσει ένας κοινός θνητός σαν εμάς;

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Φάτε μάτια ψάρια. Τι σημασία έχει αν οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν το τιμόνι – για να μην πω τον προφυλακτήρα – κάποιου από τα αυτοκίνητα που εκτίθενται κάθε χρόνο στα μεγάλα Concours d’Elegance του Πέμπλ Μπιτς, του Λονδίνου ή της Villa d’Este; Αν αγαπάς το κλασικό αυτοκίνητο, αν έχεις τρέλα με την ιστορία του γενικότερα, το ετήσιο ραντεβού εκεί στα βόρεια του Μιλάνου δεν πρέπει να το χάσεις.

Η ιταλική εκδοχή των πιο ονομαστών καλλιστείων για αυτοκίνητα λαμβάνει μέρος από το 1929 στα πιο ακριβά 10 εκτάρια του παραλίμνιου Τσερνόμπιο. Μέσα στους κήπους της περίφημης Villa d’ Este, μίας έπαυλης του 16ου αιώνα που λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1873!

Advertisement
Advertisement

Με τιμές δωματίων που κοστίζουν από ένα έως τρία μηνιάτικα (της περιόδου πριν την κρίση), η Villa d’Este απευθύνεται σε ελάχιστους. Χάρη στο Concorso d’Eleganza μπορείς τουλάχιστον να προσεγγίσεις τους χώρους της χωρίς να σε κοιτούν με μισό μάτι οι υπάλληλοι. Βέβαια, η βίλα είναι ρεζερβέ αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού και τους VIP φίλους τους τέτοιες μέρες.

Ωστόσο, με το ευτελές ποσό των 10-15 ευρώ για το Σάββατο 23 ή για την Κυριακή 24 Μαίου, μπορείς να πάρεις μία γεύση από την περιρρέουσα χλιδή στη γειτονική Villa Erba, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Οι βασιλιάδες έχουν ανάγκη από τους πληβείους κόλακές τους κάθε εποχή!

Η ατμόσφαιρα στο Τσερνόμπιο θα είναι όπως πάντα νοσταλγική. Μαζί με τις τσάντες Louis Vuitton, τα φουλάρια Hermes και τα καπέλα Παναμά, στο Concorso d’Eleganza θα παίξουν φέτος τα δερμάτινα, ξεθωριασμένα τζάκετ και τα παντελόνια καμπάνα. Οι οργανωτές θέλουν να μας ταξιδέψουν πίσω στα ανατρεπτικά 70’s μια και η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο “Seventies Style, the jetset is back”. Λες και είχε φύγει ποτέ το τζετσέτ…

Advertisement

Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στη μοτοσυκλέτα – με ειδικά καλλιστεία μάλιστα για τα 35 συλλεκτικά κομμάτια που θα συμμετέχουν. Παράλληλα με το διαγωνισμό του διήμερου θα τρέχει ένα αφιέρωμα στα 90 χρόνια της Rolls Royce Phantom καθώς και ο δημοφιλής διαγωνισμός concept cars.Τον περυσινό τον κέρδισε η Maserati Alfieri, αν θυμάστε.

Στα πλαίσια του Concorso d’ Eleganza έχει διοργανωθεί επίσης μία έκθεση τέχνης με BMW της δεκαετίας του ’70 τις οποίες έχουν χαϊδέψει με τα πινέλα τους μεγάλοι σύγχρονοι ζωγράφοι. Ανάμεσά τους η 3.0 CSL του Alexander Calder που έτρεξε και στις 24 ώρες του Λεμάν καθώς και η M1 που μπογιάτισε (κυριολεκτικά!) ο Andy Warhol το ’79. H BMW, ως επίσημος χορηγός της εκδήλωσης, θα παρουσιάσει στο Concorso d’Eleganza κι ένα ρετροφουτουριστικό πρωτότυπο, την 3.0 CSL Hommage (φωτογραφία).

Advertisement

Αν σκέφτεστε να βρεθείτε στη λίμνη του Κόμο το ερχόμενο σαββατοκύριακο και καταφέρετε να βρείτε χώρο για παρκάρισμα, προφανώς θα δείτε και θα αγγίξετε (με ευλάβεια!) ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης σε τέσσερις τροχούς.

Κι ενώ εσείς θα κουτσομπολεύετε τις πνιγμένες σε botox κυρίες που θα κάθονται σταυροπόδι σε ιστορικά κάμπριο με τις πόρτες “αυτοκτονίας” ανοιχτές, οι σύζυγοί τους θα τρίβουν τα χεράκια τους από χαρά κάθε φορά που ένας κριτής θα σκύβει να ελέγξει την αυθεντικότητα του πλαϊνού φλας ή τη στιλπνότητα του επινικελωμένου θυρεού στο ψυγείο.

Τα καλλιστεία αυτοκινήτων όπως αυτό στο Κόμο δεν γίνονται μόνο για να χαρίσουν μία απατηλή λάμψη στη ματαιοδοξία των πλούσιων και διάσημων petrolheads. Είναι μεν ευκαιρία για γιορτή, socialising και επίδειξη, είναι όμως και business. Σοβαρές business!

Advertisement

Αν για εσάς τους κυνικούς τα αυτοκίνητα που θα παρκάρουν στο Τσερνόμπιο το ερχόμενο σαββατοκύριακο είναι “σακαράκες”, αντικειμενικά κάποια από αυτά – ως αυθεντικά έργα τέχνης – αποτελούν επένδυση για το μέλλον.

Αν μπορούσατε να υπολογίσετε πόσα εκατομμύρια θα πάρουν σε αξία όλα αυτά τα τετράτροχα μόνο και μόνο επειδή παραβρέθηκαν εκεί στους περίτεχνους κήπους της Villa d’Este, θα καταλαβαίνατε γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα αγαπούν τόσο πολύ. Όσο εσείς θα ξεροσταλιάζετε στη θέα των καλογυαλισμένων λαμαρίνων, αυτοί θα βγάζουν μερικά εκατομμύρια παραπάνω ενώ απολαμβάνουν τα Prosecco τους. Οπότε μη λυπηθείτε την κυρία με τα παραπρησμένα χείλια. Η επόμενη επέμβαση σίγουρα θα πετύχει!