Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φυσικό αέριο vs Υγραέριο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε (part 2)

Ελλάδα 12:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φυσικό αέριο vs Υγραέριο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε (part 2)

ΝΕΑ

Φυσικό αέριο vs Υγραέριο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε (part 2)

ΝΕΑ

Σε συνέχεια της ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη του φυσικού αερίου που πηγάζουν από τη χρήση του, παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες ακόμη διαφορές που παρουσιάζει με το υγραέριο κίνησης. Διαβάστε το πρώτο μέρος των διαφορών εδώ.

Advertisement
Advertisement

Η δεξαμενή του φυσικού αερίου είναι κυλινδρική και στα οχήματα που είναι από το εργοστάσιο κατασκευασμένα να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είναι τοποθετημένη εξωτερικά κάτω από το δάπεδο του οχήματος. Σήμερα, για τη μείωση του βάρους των δεξαμενών υπάρχουν 4 βασικοί τύποι δεξαμενών κατασκευασμένοι από μέταλλο, αλουμίνιο, fiberglass και ίνες άνθρακα. Οι δεξαμενές φυσικού αερίου κίνησης γεμίζουν στο 100% του όγκου τους. Η δεξαμενή του υγραερίου είναι ειδικής διαμόρφωσης, κυλινδρικής μορφής και στα εργοστασιακά οχήματα είναι τοποθετημένη εξωτερικά κάτω από το δάπεδο του οχήματος. Για λόγους ασφαλείας ενδείκνυται να γεμίζουν το πολύ στο 80% του όγκου τους.

Δίνεται η εντύπωση ότι το φυσικό αέριο είναι κατά μερικά σεντς πιο ακριβό από το υγραέριο. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα δύο καύσιμα πωλούνται σε διαφορετική μονάδα (κιλά και λίτρα). Σε ποσότητα ενέργειας το φυσικό αέριο υπερτερεί. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μεσαίο αυτοκίνητο οικογενειακό αυτοκίνητο, που μπορεί να χρησιμοποιεί και τους δύο  τύπους καυσίμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, ένα Opel Zafira χρειάζεται 5,16 ευρώ/100 Km για φυσικό αέριο και 9,16 ευρώ/100 Km για υγραέριο.

Advertisement
Advertisement

Το φυσικό αέριο κίνησης είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, σε σχέση με τους άλλους τύπου καυσίμων. Παράλληλα δεν περιέχει θείο και καίγεται χωρίς να παράγει αιθάλη και κυκλικούς υδρογονάνθρακες.

Η παροχή φυσικού αερίου κίνησης γίνεται από το δίκτυο αγωγών κατευθείαν στο πρατήριο και από το πρατήριο στα οχήματα. Επειδή δεν υπάρχει στάδιο οδικής μεταφοράς είναι αδύνατο να νοθευτεί. Σε περιοχές εκτός δικτύου μεταφέρεται με ειδικό εξοπλισμό. Το υγραέριο μεταφέρεται με ειδικά βυτία από το διυλιστήριο στα πρατήρια.