Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi: Η ένδοξη ιστορία του 5κύλινδρου κινητήρα (vid)

Ελλάδα 9:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi: Η ένδοξη ιστορία του 5κύλινδρου κινητήρα (vid)

ΝΕΑ

Audi: Η ένδοξη ιστορία του 5κύλινδρου κινητήρα (vid)

ΝΕΑ

Η Audi βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και η εταιρεία προετοιμάζεται ηλεκτροκίνητη σειρά με περισσότερα EV και υβριδικά. Η μετάβαση της εταιρείας σε μια εντελώς διαφορετική ονοματολογία εμπορικής ονομασίας του κινητήρα είναι μόνο η αρχή αυτής της επερχόμενης επίθεσης των πράσινων προτεραιοτήτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, η φίρμα επιστρέφει την προσοχή πίσω, στο ρόλο του 5κύλινδρου κινητήρα στην ιστορία της μάρκας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Η Audi ξεκίνησε τον 5κύλινδρο σε σειρά το 1976, όταν η εταιρεία προσπαθούσε να κινηθεί προς τα πάνω. Οι αντίπαλοι της, BMW και Mercedes-Benz εκείνη την εποχή, δημιούργησαν τους 6κύλινδρους κινητήρες, ωστόσο, η Audi επέλεξε να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο συμπαγές σύνολο.

Audi-5-cylinder-S-documentary-tsiro-640

Advertisement
Advertisement

Το 1980, η Audi παρουσίασε το Quattro coupe. Η εταιρεία αποφάσισε να αναδείξει τον υπερτροφοδοτούμενο 5κύλινδρο κινητήρα, μαζί με το σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς. Έγινε σύντομα ένα icon του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό το μικρό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μερικά υπέροχα πλάνα του αυτοκινήτου που ολισθαίνει στο χιόνι και κάνει τεράστια άλματα. Επιπλέον, υπάρχουν συνεντεύξεις με διάσημους οδηγούς όπως ο Hans Stuck και ο Walter Rohrl.

Audi-5-cylinder-documentary-tsiro-640

Ο 5κύλινδρος κινητήρας της Audi είχε την τελευταία εφαρμογή του στο RS2 Avant. Ο 2,2 λίτρων με turbo παρήγαγε 311 ίππους, χάρη σε μια μικρή βοήθεια ρύθμισης από την Porsche. Ο 5κύλινδρος κινητήρας επέστρεψε στην Audi πριν από μερικά χρόνια, αν και τώρα η εταιρεία το τοποθετεί εγκάρσια τα κινητήρια σύνολα και όχι στο διαμήκη άξονα. Σήμερα, το σύνολο παράγει 400 ίππους και 480 Nm ροπής στα Audi TT RS και RS3 Sedan.

Advertisement