Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Που θα κατασκευάζει η Tesla τα αυτοκίνητά της στην Ελλάδα;

Ελλάδα 16:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό: Που θα κατασκευάζει η Tesla τα αυτοκίνητά της στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Που θα κατασκευάζει η Tesla τα αυτοκίνητά της στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Η πρόσφατη απόφαση της αμερικάνικης Tesla να δημιουργήσει ένα νέο Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης στη χώρα μας έχει και συνέχεια, αφού όπως έγινε επίσημα γνωστό, η αμερικανική εταιρεία θα δημιουργήσει μέσα στην επόμενη διετία το πρώτο της εργοστάσιο παραγωγής μοντέλων της στην Ελλάδα. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για ένα σχέδιο της Tesla καλά δομημένο, το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία άμεσα να περνά στην παραγωγή όσες νέες τεχνολογίες ολοκληρώνονται στο νέο της R&D κέντρο που θα έχει έδρα το πάρκο Λεύκιππος του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα όσα μας αποκαλύπτει άνθρωπος-κλειδί για την απόφαση εισόδου της εταιρείας στην Ελλάδα, το νέο εργοστάσιο στη χώρα μας δεν θα είναι –τουλάχιστον σε πρώτη φάση– μεγάλης δυναμικής, αφού τα αυτοκίνητα που θα παράγονται εκεί θα προορίζονται για τις αγορές της Νότιας Ευρώπης (κυρίως μεσογειακές χώρες), όπου ακόμη η Tesla έχει πολύ χαμηλά νούμερα πωλήσεων.

Advertisement
Advertisement

Σε δεύτερη φάση και ανάλογα πάντα και με την πορεία της εταιρείας στην Ευρώπη, αλλά και με την εγχώρια πολιτική βούληση, η Tesla είναι δεδομένο ότι θα επεκτείνει τη χωρητικότητα του εργοστασίου, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και σε σχέση με τις αγορές της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία, τη Ρωσία κ.λπ., για ενδεχόμενη εξάπλωσή της.

Εξ ου και ο τόπος όπου επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο είναι το πρωτοποριακό μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό του υπό τη Lamda Development επενδυτικού Group Global Investment (συμμετέχουν η Κινεζική Fosun, η Eagle Hills από το Abu Dhabi και ο Όμιλος Λάτση).

Elliniko 640

Advertisement

Τα σχέδια ήδη έχουν τροποποιηθεί για το χώρο που θα καταλάβει το νέο εργοστάσιο της Tesla, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ κοντά στο παραλιακό μέτωπο για να γίνεται με ευκολία η μεταφορά των αυτοκινήτων της Tesla προς τον Πειραιά και στη συνέχεια την προώθησή τους στη χώρα προορισμού.

Επιπλέον αυτού, η επιλογή της Tesla για τον χώρο του Ελληνικού έγινε και λόγω της γενικότερης αναβάθμισης στην περιοχή, αφού εντός του θα βρίσκονται πολυτελείς κατοικίες (για τη διαμονή των στελεχών της μάρκας), ξενοδοχείο, νοσοκομείο, καζίνο, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Advertisement

Φυσικά, η Tesla θα χρησιμοποιήσει τα πλέον οικολογικά υλικά στην κατασκευή του εργοστασίου, ενώ η ενέργεια που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία του θα αντλείται και από ειδικά πάνελ συλλογής ηλιακού φωτός στην οροφή του, για να επιβαρυνθεί το λιγότερο δυνατό η ΔΕΗ.

Μάλιστα για να προσδώσει στο εργοστάσιο και μια πιο «ελληνική» πινελιά, θα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή της πρόσοψής του μάρμαρο από την Πεντέλη, το φαγητό για τους εργαζομένους θα είναι αποκλειστικά τοπικό (στο menu θα περιλαμβάνονται σίγουρα χωριάτικη σαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι και φέτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί και σουτζουκάκια με κίμινο), ενώ η μουσική που θα παίζει από το ειδικό σύστημα ήχου στη κύρια αίθουσα παραγωγής θα είναι ελληνική, με προτίμηση στον Αντώνη Ρέμο που είναι και ο αγαπημένος εγχώριος τραγουδιστής του Elon Musk.

Tesla Factory 640

Advertisement

Περισσότερα για την Tesla στην Ελλάδα, αλλά και την αποκλειστική δοκιμή του ηλεκτρικού Tesla Model X μπορείτε να διαβάσετε στο νέο τεύχος του περιοδικού CAR, που κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ σήμερα μαζί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Kαλή Πρωταπριλιά και μακάρι όλα τα παραπάνω να γίνουν κάποια στιγμή πραγματικότητα…