Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Τι θα γίνει μέχρι το 2030 με τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Ελλάδα 10:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι θα γίνει μέχρι το 2030 με τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Men + Speed

Τι θα γίνει μέχρι το 2030 με τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Men + Speed

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα για το πότε τα αυτοκίνητα θα γίνουν πλήρως αυτόνομα. Σήμερα, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά εταιρείες όπως η Tesla, η Volvo, η Ford και η GM δουλεύουν σκληρά για να φέρουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα στα χέρια των καταναλωτών. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Advertisement
Advertisement

Κάθε εταιρεία έχει τη δική της προσέγγιση για αυτό το θέμα. Η Ford πιστεύει ότι η υβριδική τεχνολογία είναι καλύτερη, ενώ η GM επικεντρώνεται στην αφαίρεση του τιμονιού και των πεντάλ. Το μόνο σίγουρρο είναι ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν αυτοκίνητα.

Μία μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Credit Suisse προβλέπει ότι το 2030 θα είναι η χρονιά που τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα μπουν δυναμικά στην αγορά του αυτοκινήτου και θα την επηρεάσουν σημαντικά.

Ένας λόγος για την πτώση της παραγωγής των αυτοκινήτων μπορεί να είναι και η άνοδος της Uber σε συνδυασμό με τη χρήση πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων. Υποστηρίζεται ότι στις προσεχείς δεκαετίες, αυτόνομα οχήματα που ανήκουν σε εταιρείες όπως η Uber θα αποτελέσουν την πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους των ανεπτυγμένων χωρών.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένα άτομα θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από την ιδιοκτησία αυτοκινήτων. Κάποιος που οδηγεί περίπου 8.000 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του, θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα έχοντας ένα όχημα στην κατοχή του από το να χρησιμοποιεί υπηρεσίες, όπως η Uber.

Λέγεται ακόμη ότι από το 2040, το 14% της νέας αγοράς αυτοκινήτων θα αποτελείται από αυτόνομα αυτοκίνητα και περίπου το 1/3 από ημιαυτόνομα.

Μας αρέσει η ιδέα των αυτόνομων αυτοκινήτων, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρχει χώρος για τους λάτρεις της οδήγησης.