Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Τα ταξί σε όλο τον κόσμο

Ελλάδα 19:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ταξί σε όλο τον κόσμο

Men + Speed

Τα ταξί σε όλο τον κόσμο

Men + Speed

Σε κάθε τόπο τα ταξί διαμορφώνονται από το περιβάλλον τους και από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Έτσι από χώρα σε χώρα διαφέρουν. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Advertisement
Advertisement

Παρακάτω είναι μία λίστα με τις μάρκες των ταξί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Αυστραλία
taxi-FORD FALCON-640

Για χρόνια, το Ford Falcon ήταν η αγάπη της βιομηχανίας ταξί της Αυστραλίας. Η Ford έκλεισε πέρυσι το εργοστάσιο της στην Αυστραλία και τώρα οι οδηγοί ταξί τείνουν να στραφούν προς τα Toyota sedans, όπως το Camry.

Advertisement
Advertisement

Κίνα
taxi-VOLKSWAGEN JETTA-640

Στην Κίνα θα δει κανείς το Volkswagen Jetta δεύτερης γενιάς. Η παραγωγή της δεύτερης γενιάς Jetta (η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 1984) έληξε πρόσφατα, αλλά οι οδηγοί ταξί στις μεγάλες πόλεις παραμένουν γαντζωμένοι στα sedans της Volkswagen.

Γερμανία
taxi- MERCEDES-BENZ E-CLASS-640

Advertisement

Η E-Class της Mercedes-Benz σε μπεζ χρώμα είναι το ταξί της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες. Το sedan E-Class με κινητήρα turbodiesel είναι μια τόσο δημοφιλής επιλογή μεταξύ οδηγών ταξί που η Mercedes τα προσφέρει κατευθείαν από το εργοστάσιο.

Γαλλία
taxi-640

Advertisement

Η Γαλλία αποτελεί μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει στους οδηγούς ταξί να χρησιμοποιούν τον τύπο οχήματος που θέλουν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί χρώματος. Ο μόνος κανόνας είναι ότι ένα ταξί δεν μπορεί να έχει περισσότερες από εννέα θέσεις. Οπότε εκεί θα δείτε περισσότερο Toyota Prius v, BMW Σειρά 5, Mercedes-Benz E-Class και λίγα Tesla S.

Ινδία
taxi-HINDUSTAN AMBASSADOR-640

Στην Ινδία τα ταξί είναι Hindustan Ambassador. Η παραγωγή έληξε το 2014 μετά από μια 56χρονη πορεία. Χιλιάδες ταξί παραμένουν να κυκλοφορούν ακόμη στην Ινδία, ειδικά στην Καλκούτα, αλλά τα νεότερα αυτοκίνητα κατασκευάζονται από τη Mahindra, τη Toyota και τη Tata.

Advertisement

Μεξικό
taxi-VOLKSWAGEN BEETLE-640

To Volkswagen Beetle έγινε το ταξί του Μεξικό το 1972. Ήταν πιο οικονομικό από τα μεγάλα, αμερικανικά sedans που κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη. Το μονοπώλιο του Beetle στην αγορά ταξί του Μεξικό άρχισε να καταρρέει το 2002, όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ψήφισαν νόμο, ο οποίος απαιτούσε από όλα τα ταξί να έχουν τέσσερις πόρτες για λόγους ασφάλειας και πρακτικότητας. Η ανακοίνωση συνέπεσε με την επικείμενη λήξη της παραγωγής του μοντέλου. Το Nissan Tsuru είναι πλέον το ταξί τους.

Περού
taxi-DAEWOO TICO-640

Στους δρόμους του Περού, το Daewoo Tico ως ταξί είναι διάσημο. Συνήθως είναι κίτρινα.

Σουηδία
taxi-VOLVO-640

Τα Volvos είναι αυτά που βασιλεύουν στη Σουηδία. Εκτός από αυτοκίνητα μερικών κατοίκων, λειτουργούν ως αστυνομικά οχήματα, ασθενοφόρα και ταξί. Η σχέση αγάπης μεταξύ των ταξί στη Σουηδία και της Volvo ξεκίνησε το 1930, όταν η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει ταξί, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με το νεότερο V90.

Μαρόκο
taxi- MERCEDES-BENZ-W123-640

Στη δεκαετία του ’90, οι μαροκινοί οδηγοί ταξί προτιμούσαν τις Mercedes-Benz W123 που χωρούσαν συνήθως επτά επιβάτες, δύο μπροστά (συν τον οδηγό) και τέσσερις στο πίσω μέρος. Η κυβέρνηση του Μαρόκου για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος ξεκίνησε πρόσφατα ένα σχέδιο εξάλειψης των ταξί W123 από το δρόμο, ενθαρρύνοντας τους οδηγούς ταξί να αγοράσουν Dacia Lodgy, επειδή έχει την ίδια χωρητικότητα και μολύνει λιγότερο από μια κλασική Mercedes.

Μαλαισία
taxi-PROTON SAGA-640

Στη Μαλαισία, τα ταξί ποικίλλουν σε χρώμα, αλλά όχι και σε μάρκα. Υπάρχουν τα Proton Saga Iswara από τη δεκαετία του.

Ιταλία
taxi-italia-640

Στη γειτονική μας χώρας τα ταξί είναι λευκά και υπάρχουν 25.186, 1 για 2.412 ανθρώπους. Οι μάρκες που προτιμώνται είναι Mercedes-Benz, Ford και Fiat. Όσον αφορά όμως τα MPV ή τα μίνι βαν είναι συνήθως Fiat Multipla, Fiat Ulysse, Fiat Doblo ή Ford Galaxy.