Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Στο Μενίδι και το Ζεφύρι με 20ετίας Land Cruiser από το Κόσοβο

Ελλάδα 12:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο Μενίδι και το Ζεφύρι με 20ετίας Land Cruiser από το Κόσοβο

Men + Speed

Στο Μενίδι και το Ζεφύρι με 20ετίας Land Cruiser από το Κόσοβο

Men + Speed

Καθημερινά οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας παίζουν “κορώνα-γράμματα” τη ζωή τους, αντιμέτωποι με εγκληματίες. Κι όλα αυτά χωρίς να διαθέτουν καλοσυντηρημένο σύγχρονο αλλά και τα ανάλογα οχήματα…

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα έβαλε στο στόλο της 25 ημιθωρακισμένα Toyota Land Cruiser, δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πάμπολλα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζουν καθημερινά, αφήνουν πολλά από αυτά εκτός δράσης.

Τα αυτοκίνητα αυτά – όπως είχε πρώτο γράψει το newsauto.gr πέρσι την Άνοιξη – προέρχονται από την ειρηνευτική δύναμη EULEX στο Κόσοβο, η οποία τα αντικατέστησε με καινούργια. Τα πάνω από εικοσαετία Toyota Land Cruicer είναι ταλαιπωρημένα έχοντας “γράψει” εκατομμύρια, δύσκολα χιλιόμετρα.

Advertisement
Advertisement

Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για την Ελληνική Αστυνομία έχοντας υψηλή κατανάλωση, αφού διαθέτουν μεγάλους και παλαιάς τεχνολογίας κινητήρες -άνω των 4.000 cc- οι οποίοι κινούν ένα βαρύ (λόγω θωράκισης) αμάξωμα και με τετρακίνηση (επίσης επιβαρύνει την κατανάλωση), ενώ και η συντήρησή τους θέλει εξειδίκευση, δηλαδή εκπαίδευση. Όλα τα παραπάνω φυσικά, στοιχίζουν…

Είναι χαρακτηριστικό πως τα συγκεκριμένα οχήματα μαζί και με τα υπόλοιπα που αντικαταστάθηκαν από την EULEX, είχαν βγει σε δημοπρασία. Τα συγκεκριμένα δεν αγοράστηκαν από κανέναν, ακόμα και όταν έριξαν τις τιμές του στο ναδίρ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μην έχοντας τι να τα κάνει, τα δώρησε στην Ελλάδα η οποία και τα δέχτηκε, ακόμα και όταν οι ειδικοί περί θωρακίσεων, τόνιζαν ότι δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα για τα όπλα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στη χώρα μας, αφού η θωράκισή τους ίσως να μην προστατέψει 100%, από τις ριπές ενός πολεμικού όπλου, όπως το Καλάσνικοφ.

Παράλληλα η υψηλή κατανάλωση είναι ένα θέμα, αφού αυτά διαθέτουν μεγάλους, παλαιάς τεχνολογίας κινητήρες -άνω των 4.000 κ.εκ.- οι οποίοι κινούν βαριά (λόγω θωράκισης), τετρακίνητα οχήματα, ενώ και η συντήρησή τους θέλει εξειδίκευση.

Advertisement

kosovo

Σημειώστε πως τα δέκα από αυτά τα οχήματα έχουν δοθεί στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στο επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της Αττικής.

Advertisement

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δραστηριότητα πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές τις Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια κ.ά. Σημειώστε πως από τα υπόλοιπα 15 Land Cruiser, τα 10 εχουν δοθεί  σε δυνάμεις της Αττικής, ένα στη Κρήτη και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη.