Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Group B: Οδήγηση δίχως όρια! (+vid)

Ελλάδα 12:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Group B: Οδήγηση δίχως όρια! (+vid)

Men + Speed

Group B: Οδήγηση δίχως όρια! (+vid)

Men + Speed

Οι παλαιότεροι ίσως γνωρίζουν… ας μάθουν και οι νεότεροι για τους θρυλικούς αγώνες Group B. Ίσως η πιο “τρελή” εποχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην δεκαετία των 80′, καθώς το γκάζι ,τα άλογα αλλά -δυστυχώς- και οι κανόνες δεν είχαν όριο. Κώστας Τρακουσέλλης (kt@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Μπορούμε να πούμε πως η εποχή του Group B όσο γρήγορα ήρθε, τόσο γρήγορα έφυγε, αφού μόλις 4 χρόνια μετά την έναρξη, σταμάτησε λόγω των πάμπολλων ατυχημάτων, πολλών εξ’ αυτών θανατηφόρα.
Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, άντρες αλλά και γυναίκες ταξίδευαν από χώρα σε χώρα, ακολουθούσαν πιστά τους αγώνες χωρίς να τους απασχολούν τα πολλά χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσουν ή στις καιρικές συνθήκες .

Ας τα βάλουμε στο μικροσκόπιο: Οι αγώνες Group B παρουσιάστηκαν από την FIA (Federation Internationale de l’Automobile) το 1982 και ουσιαστικά αντικατέστησαν τις τότε κατηγορίες Group 4 και Group 5. Οι πρώτες συμμετοχές στην κατηγορία Group B ήταν περισσότερο αυτοκίνητα που αγωνιζόντουσαν στην κατηγορία Group 4, αυτό όμως άλλαξε γρήγορα όταν αυτοκίνητα όπως το  Audi Sport Quattro S1, Renault 5 Turbo, Peugeot 205 T16, Lancia Delta S4 και πολλά ακόμα, εμφανίστηκαν και χάρισαν απλόχερα θέαμα σε χιλιάδες κόσμο.

Audi Quattro S1

Advertisement
Advertisement

Από τους οδηγούς του, ξεχώρισε μία γυναίκα, συγκεκριμένα η Michèle Mouton καθώς ήταν και η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τίτλο στους αγώνες της FIA. Με το Audi Quattro είδαν την καρό σημαία και οι Walter Röhrl, Stig Blomqvist, Hannu Mikkola.

Renault 5 Turbo

Advertisement

Δύο νίκες είχε με το Renault 5 Turbo ο Jean Ragnotti, αξίζει να αναφέρουμε πως το 2004 ή Sport Car International το έβαλε Νο 9 στην λίστα των Top Sport Cars του 80’.

Advertisement

Peugeot 205 T16

Ο οδηγός που ξεχώρισε στο τιμόνι του Peugeot ήταν ο Ari Vatanen, στην θέση του οδηγού έχουν βρεθεί επίσης οι οδηγοί Timo Salonen, Juha Kankkunen και Bruno Saby.

Advertisement

Lancia Delta S4

Οδηγοί της Lancia στην κατηγορία Group B ήταν οι Henri Toivonen, Miki Biasion και Markku Alén. Να σημειώσουμε πως ο Henri Toivonen είχε θανατηφόρο ατύχημα στο Corsica Rally το 1986 με το οποίο γράφτηκε και ο επίλογος του ιστορικού Group B!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στιγμές αγώνων του Group B…