FORMULA 1

Grand Prix στο Αλγκάρβε;

Ελλάδα 4:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Grand Prix στο Αλγκάρβε;

FORMULA 1

Grand Prix στο Αλγκάρβε;

FORMULA 1

H Liberty Media που ορίζει πια τις τύχες της Formula 1 έχει σαφές σχέδιο επέκτασης του παγκοσμίου πρωταθλήματος, της επιστροφής σε απαιτητικές, πραγματικές πίστες, της ένταξης νέων χωρών στο καλεντάρι. Και στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις με την Πορτογαλία.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1, ps@newsauto.gr)

Η χώρα της Ιβηρικής είχε παλαιότερα θέση στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού! Μάλιστα από τα μέσα του προηγούμενου αγώνα, με το πρώτο αλλά μη πρωταθληματικό Grand Prix, να διεξάγεται το 1951 στη Μπόαβιστα. Επτά χρόνια μετά, ο αγώνας αποτελούσε κομμάτι του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τον Sir Stirling Moss να βλέπει πρώτος την καρό σημαία. Επίτευγμα που επανέλαβε την επόμενη χρονιά, αυτή τη φορά στην πίστα του Μονσάντο ενώ το 1960 ο αγώνας επέστρεψε στη Μποαβίστα με νικητή έναν άλλο οδηγό-θρύλο: τον Jack Brabham.

Πέρασαν δυόμιση σχεδόν δεκαετίες, προτού δούμε ξανά Grand Prix στην Πορτογαλία. Όμως ο αγώνας του Εστορίλ ήρθε για να μείνει. Με εφαλτήριο το 1984, έγιναν εκεί 13 Grand Prix με τελευταίο αυτό του 1996 όπου πανηγύρισε ο πρωτοεμφανιζόμενος εκείνη τη σεζόν και μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής, Jacques Villeneuve.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη φορά, η συζήτηση γίνεται για μία άλλη πίστα, αυτή του Αλγκάρβε. Είναι στο νότιο άκρο της χώρας, κοντά στο Πορτιμάο. Αν σας λέει κάτι είναι γιατί φιλοξένησε τρία χειμερινά τεστ εξέλιξης πριν μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009, απ’ όπου είναι οι φωτογραφίες της Renault του Fernando Alonso που σας παραθέτουμε.

alo_algarve09test_b640

Έχει 19 στροφές στην αγωνιστική διαδρομή μήκους 4692m, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 100.000 θεατές. Εκτός από τα τεστ της F1 έχει φιλοξενήσει κορυφαίους αγώνες μοτοσυκλέτας (World Superbikes), μονοθεσίων (A1 GP) και sportscars (FIA GT). Ενώ λοιπόν πληροί τις προϋποθέσεις, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα σαν πίστα αλλά και σαν προορισμός, έχει και ένα ακόμα ατού που φέρεται να είναι η κρατική υποστήριξη καθώς η κυβέρνηση της χώρας –ναι, μίας χώρας που πρόσφατα είχε μπει σε μνημόνια- σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη φιλοξενία του Grand Prix της Formula 1.

Advertisement

Περιμένουμε με ενδιαφέρον εξελίξεις, με ορίζοντα το 2019 και μετά καθώς το καλεντάρι του 2018 έχει ήδη «κλείσει» στους 21 αγώνες.