Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

To GP του Μπακού από πλευράς ελαστικών

Ελλάδα 1:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To GP του Μπακού από πλευράς ελαστικών

FORMULA 1

To GP του Μπακού από πλευράς ελαστικών

FORMULA 1

Μπορεί το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν να ήταν επεισοδιακό, ανατρεπτικό και απρόβλεπτο, όμως όπως συνήθως συμβαίνει τα ελαστικά έπαιξαν το ρόλο τους. Τόσο στη χάραξη των στρατηγικών αλλά και λόγω του κλαταρίσματος στην περίπτωση του Valtteri Bottas, αναπόφευκτου καθώς πάτησε σε θραύσματα, που έκρινε και τον νικητή.

Advertisement
Advertisement

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Όπως αναμένονταν η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Όλοι οι πρωτοπόροι υποχρεώθηκαν να βάλουν την πάρα πολύ μαλακή γόμα για λίγους γύρους στο τέλος. Αυτό ταίριαξε πολύ βολικά με το «παράθυρο αλλαγής» του Φινλανδού οδηγού της Mercedes, ο οποίος οδηγούσε την κούρσα εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας ακόμη το σετ ελαστικών πολύ μαλακής γόμας με το οποίο είχε εκκινήσει.

Από την ατυχία του Bottas ωφελήθηκε ο έτερος οδηγός της γερμανικής ομάδας, Lewis Hamilton που κέρδισε έχοντας πραγματοποιήσει δυο αλλαγές ελαστικών.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότεροι οδηγοί επέλεξαν να εκκινήσουν με την πολύ μαλακή γόμα. Είδαμε όμως και τις τρεις διαθέσιμες γόμες στο grid. Επίσης πολλοί οδηγοί χρησιμοποίησαν και τις τρεις διαθέσιμες γόμες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Υιοθετήθηκαν συνολικά έξι διαφορετικές στρατηγικές από τους πρώτους 10 στην τελική κατάταξη. Το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε δυο φορές και αυτό επηρέασε τον αγώνα. Η φθορά των ελαστικών αλλά και η πτώση στην απόδοση λόγω θερμικής καταπόνησης, περιορίστηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος πίστα της χρονιάς.

Advertisement

Pirelli-Azerbaijan-18-review-infographic-b640tall

O επικεφαλής αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, Mario Isola, είπε για όσα έγιναν στο Μπακού: «Υπήρξε ένας αριθμός διαφορετικών στρατηγικών συνδυασμών στο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν. Είναι ενδιαφέρον ότι είδαμε και τις τρεις διαθέσιμες γόμες να χρησιμοποιούνται εκτενώς κατά τη διάρκεια του αγώνα με ποικίλες στρατηγικές για κάθε οδηγό. Η παρεμβολή του αυτοκινήτου ασφαλείας είχε ισχυρή επιρροή στο αποτέλεσμα του αγώνα. Ο Bottas κατάφερε να διανύσει εξαιρετικά μεγάλη απόσταση με την πολύ μαλακή γόμα. Η νίκη πήγε τελικά στον Hamilton, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία χρησιμοποιώντας πάλι και τις τρεις διαθέσιμες γόμες. Με τη θερμοκρασία χαμηλά, το μεγάλο μήκος της ευθείας, τις κίτρινες σημαίες και τις εμφανίσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας, ήταν μια πρόκληση να διατηρήσει κανείς την ενδεδειγμένη θερμοκρασία στα ελαστικά, ειδικά στις επανεκκινήσεις του αγώνα. Συγχαρητήρια στον πρωταθλητή της Formula 2 Charles Leclerc, που πέτυχε το καλύτερο του αποτέλεσμα, ως σήμερα, τερματίζοντας 6ος».

Advertisement

Pirelli-Azerbaijan-18-review-infographic-a640tall