Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Κίνας: Ξανά στην pole position o Hamilton (updated)

Ελλάδα 20:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Κίνας: Ξανά στην pole position o Hamilton (updated)

FORMULA 1

GP Κίνας: Ξανά στην pole position o Hamilton (updated)

FORMULA 1

Μετά την πρεμιέρα της Αυστραλίας, ο Lewis Hamilton επικράτησε και στη μάχη της pole position για το Grand Prix της Κίνας. Ο Βρετανός ανέβασε ρυθμό στην τελευταία περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών στη Διεθνή Πίστα της Σαγκάης και έτσι πήρε άλλη μία Pole στην Κίνα. Δίπλα του θα εκκινήσει ο Sebastian Vettel, με τις Mercedes και Ferrari να είναι ξανά σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/PanosSeitanidis, ps@newsauto.gr)

Σε αντίθεση με το χάος της Παρασκευής, ο καιρός σήμερα ήταν καλός, η θερμοκρασία αέρα στους 21 βαθμούς Κελσίου και οδοστρώματος στους 32. Στο Q1 η Ferrari ακολούθησε την τακτική της πρεμιέρας της Αυστραλίας και χρησιμοποίησε μόνο τη μαλακή γόμα ελαστικών της Pirelli, με τα κίτρινα διακριτικά, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι βγήκαν στην πίστα με την πολύ μαλακή (κόκκινα διακριτικά). Παρ’ όλα αυτά, ο Vettel ήταν και πάλι ταχύτερος. Ο Γερμανός που επικράτησε νωρίτερα στο FP3 (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ), σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.33.078 και ήταν δύο δέκατα ταχύτερος από τον Hamilton και τον Raikkonen, με τον Bottas τέταρτο και τη θέση του best of the rest να πηγαίνει ξανά στη Williams. «Πιέζω σαν ζώο», είπε εμφατικά μέσω team radio o Fernando Alonso και μάλλον είχε δίκιο καθώς σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση!

Στην ουρά όλα κρίθηκαν νωρίς λόγω της εξόδου του Antonio Giovinazzi, που έστειλε τη Sauber στον τοίχο λίγο πριν την ολοκλήρωση του γύρου! Έτσι ο Romain Grosjean και κυρίως ο Max Verstappen που είχε προβλήματα με την υβριδική μηχανή στη Red Bull (δεν λειτουργούσαν δύο κύλινδροι του V6), δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Advertisement
Advertisement

Verstappen-china17-e640

Έτσι, αποκλείστηκαν οι Stoffel Vandoorne (McLaren Honda), Grosjean (Haas), Jolyon Palmer (Renault), Verstappen και Esteban Ocon (Force India).

Το ξεκίνημα του Q2 ήρθε με λίγα λεπτά καθυστέρηση, ώστε να καθαριστεί η πίστα από τα θραύσματα από τη διαλυμένη C36. Σε αντίθεση με το Q1, αυτή τη φορά βγήκαν όλοι στην πίστα με τα πολύ μαλακά ελαστικά και η μάχη στην κορυφή ήταν εντυπωσιακή. Ο Vettel σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.32.391, ο Hamilton ήταν μόλις 15 χιλιοστά πίσω του, ο Bottas 161 και ο Raikkonen 211! Οι υπόλοιποι ήταν εκτός δευτερολέπτου από την καλύτερη επίδοση.

Advertisement

vettel-china17-e640

Οι Mercedes δεν βγήκαν ξανά στην πίστα ενώ αντίθετα, οι Ferrari πυροβόλησαν ξανά στο τέλος. Ο Raikkonen πέτυχε χρόνο 1.32.181 και όχι μόνο πέρασε στην κορυφή αλλά έσπασε και το ρεκόρ πίστας που ανήκε στον Michael Schumacher και κρατούσε από το 2004! Από την πλευρά του ο Vettel πήρε το πόδι από το γκάζι στο τέλος και έτσι θα εκκινήσει τον αγώνα με το σετ με το οποίο έκανε την προηγούμενή του προσπάθεια.

Advertisement

Στην ουρά ο δεν είχαμε μεγάλες εκπλήξεις, εκτός συνέχειας έμειναν ο Carlos Sainz με τη Toro Rosso, ο Kevin Magnussen με τη Haas, ο Fernando Alonso με τη McLaren, o Marcus Ericsson με τη Sauber και φυσικά ο teammate του που δεν έλαβε μέρος στο Q2.

Στο Q3 και την πρώτη ζαριά, είχαμε αλλαγή σκηνικού. Ο Hamilton κατέβηκε στο 1.31.902, με τον Vettel 184 χιλιοστά πιο αργό και να παραπονιέται για τον άνεμο στη στροφή 12. Ο Bottas ήταν τρία δέκατα πίσω από τον teammate του ενώ ο Raikkonen επτά! Μετά από μικρή ανασυγκρότηση, ήρθε η ώρα των τελικών προσπαθειών στο κυνήγι της δεύτερης pole position της χρονιάς.

Advertisement

Στην τρίτη και τελευταία περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών, στην πρώτη ζαριά ο Hamilton έκανε χρόνο παρά μία μικρή διόρθωση, με τον Sebastian Vettel να είναι 184 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός. Ο Bottas ήταν στο +0.363 με τον Raikkonen μόλις στο +0.714.

Στην τελική του προσπάθεια ο Hamilton βρήκε δύο επιπλέον δέκατα του δευτερολέπτου, τα οποία χρειαζόταν καθώς ο προηγούμενος χρόνος του δεν ήταν αρκετός. Το 1.31.678 του χάρισε την έκτη συνεχόμενη pole position και έκτη στην Κίνα! Στις… καθυστερήσεις ο Vettel κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη σειρά του grid, με προβάδισμα μόλις ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου από τον Bottas που θα έχει δίπλα του στην εκκίνηση τον Raikkonen! Στην τρίτη σειρά θα είναι η Red Bull του Daniel Ricciardo και η Williams του Felipe Massa ενώ στην τέταρτη θα κάνει κατάληψη η Force India.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP-China17-Q3-Times640
«Ξέραμε πως οι διαφορές θα μπορούσαν να είναι μικρές. Ξέραμε πως χρειαζόμασταν τον τέλειο γύρο. Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ την ομάδα μου. Αύριο περιμένουμε να είναι βρεγμένη η πίστα στην εκκίνηση. Αν αυτό ισχύσει, θα μπορούσε να είναι μία από τις συναρπαστικότερες ημέρες που είχαμε εδώ και πολύ καιρό. Θα είναι κάτι καινούριο για μένα καθώς δεν έχω οδηγήσει καθόλου τα νέα ελαστικά για βρόχινες συνθήκες», είπε ο Hamilton.

Από την πλευρά του, ο Vettel ανέλαβε την ευθύνη για την αδυναμία να βρεθεί στην pole: «Νομίζω ‘κότεψα’ λίγο στα φρένα στον τελευταίο μου γύρο. Μπορούμε να βελτιωθούνε και όπως αναμένεται, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές αύριο. Γενικά απόλαυσα αυτή την ημέρα αν και ξέρω πως θα ήμουν ακόμα πιο χαρούμενος αν ήμουν ταχύτερος».

Το Grand Prix Κίνας θα αρχίσει στις 9 το πρωί της Κυριακής και θα μεταδοθεί LIVE από τον ΟΤΕ.