Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τα μυστικά της νέας Red Bull

Ελλάδα 8:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Τα μυστικά της νέας Red Bull

FORMULA 1

F1: Τα μυστικά της νέας Red Bull

FORMULA 1

Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από τη στιγμή που ο Ντήτριχ Μάτεζιτς αγόρασε την Jaguar και δημιούργησε τη Red Bull Racing.

Advertisement
Advertisement

TAKHΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Σ’ αυτά τα χρόνια η ομάδα έχει κατακτήσει 4 παγκόσμιους τίτλους οδηγών με τον Σεμπάστιαν Φέτελ και κατασκευαστών, έχει πάρει 55 νίκες και 58 pole position. Πέρυσι ήταν 3η στο πρωτάθλημα κατασκευαστών με 368 βαθμούς. Ο κωδικός του νέου μονοθεσίου είναι RB14 που σημαίνει «Red Bull 14» πρόκειται για το 14ο μονοθέσιο που φτιάχνει το εργοστάσιο.

Τα χρώματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι προσωρινά, πιθανόν η ομάδα θα επιστρέψει στα αγωνιστικά της χρώματα στον πρώτο αγώνα στις 25/3 στο Άλμπερτ Παρκ. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ακολουθείται ανάλογη πρακτική από την Αυστριακή ομάδα. Αξίζει να τονιστεί η έντονη παρουσία της Aston Martin που από φέτος είναι ο “title sponsor” της ομάδας. Μάλιστα στους πρώτους αγώνες της χρονιάς οι οδηγοί της ομάδας, Ντάνιελ Ρικιάρντο και Μαξ Φερστάπεν θα κάνουν “hot laps” με Aston Martin Vantage (4.0lt V8) τυχερούς φαν πριν την εκκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Περισσότερα για την παρουσίαση της ομάδας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όσον αφορά στη σχεδιαστική φιλοσοφία της RB14 δια χειρός Άντριαν Νιούι αυτή έχει για μια ακόμη χρονιά ως κεντρικό άξονα τη διαφορετική απόσταση από το έδαφος ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα. Η RB 14 χτες στο πλαίσιο «διαφημιστικού γυρίσματος» έκανε υπό βροχή τα πρώτα της 100km στα χέρια του Ρικιάρντο στο Σίλβερστον. Είναι το πρώτο φετινό μονοθέσιο που βλέπουμε σε πίστα. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά απόστασης από το έδαφος ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα (rake).

Το μεγάλο rake είναι η κεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία του Νιούι και ίσως ένα στοιχείο που τον διαφοροποιεί έντονα από τους άλλους σχεδιαστές. Υπό το πρίσμα τόσο έντονου rake πρέπει να δει κανείς τη ροή αέρα από εμπρός προς τα πίσω. Επίσης το αεροδυναμικό ζύγισμα αλλά και την σημασία που έχει η απόλυτα σταθερότητα του εμπρός μέρους στην αλλαγή πορείας στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Advertisement

20 2d1

Aston Martin Red Bull Racing RB14 Special Edition livery

Advertisement

Στεκόμαστε σε 5 σημεία:
1. Χαμηλό ρύγχος με έντονο σκαλοπάτι στον αριθμό 3 του Ρικιάρντο. Πολλά και περίτεχνα πτερύγια στην αεροτομή για μεγαλύτερη απόδοση/καλύτερη μορφοποίηση.
2. Καθαρή σχεδίαση εμπρός ανάρτησης με απόσταση ανάμεσα στις ράβδους, περήφανοι ως Έλληνες για τη δουλειά του συμπατριώτη μας Άγγελου Τσιαπάρα σ’ αυτό το σημείο.
3. Εντυπωσιακή διαβάθμιση των πλαϊνών αεροδυναμικών βοηθημάτων με σκοπό τη μορφοποίηση του αέρα προς το μικρό άνοιγμα των ψυγείων.
4. Πολύ λεπτό σβήσιμο ενδεικτικό βέλτιστης τοποθέτησης των εξαρτημάτων πιο μπροστά.
5. Το κάθετο πλαϊνό της πίσω αεροτομής έχει πιο έντονη καμπύλη, μια πραγματικά εντυπωσιακή οπτικά λύση.

20 2d4

Η RB14 χρησιμοποιεί υβριδική μηχανή της Renault. Η RBR τα τελευταία χρόνια καθυστερούσε να παρουσιάσει το νέο της μονοθέσιο. Πολλές φορές το παρουσίαζε στη 2η βδομάδα των δοκιμών εξέλιξης. Φέτος πρόλαβε 13μέρες πριν τις δοκιμές εξέλιξης. Μένει να δούμε αν αυτό θα τους δώσει ένα προβάδισμα σε σχέση μ’ άλλες χρονιές.

Advertisement

Aston Martin Red Bull Racing RB14 Special Edition livery