Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το ελληνικό… φαινόμενο

Ελλάδα 1:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ελληνικό… φαινόμενο

ΝΕΑ

Το ελληνικό… φαινόμενο

ΝΕΑ

Αναμφίβολα η αγορά ενός αυτοκινήτου, εκτός από χρήμα και καλούς υπολογισμούς, χρειάζεται και καλή ψυχολογία. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο όπου οι ελεγκτές της τρόικας επισκέπτονται τη χώρα μας και τα ΜΜΕ μεταδίδουν τα έργα και τις ημέρες τους, οι εκθέσεις αυτοκινήτου ερημώνουν. Ο φόβος κυριεύει τους λαβωμένους φορολογικά Ελληνες και η ψυχολογία φυσιολογικά πέφτει στο ναδίρ. Αυτές είναι εικόνες που σχεδόν επτά χρόνια τώρα παρατηρούνται σε όλες τις αγορές και όχι μόνο στου αυτοκινήτου. Το ερώτημα είναι, όμως, γιατί αντίστοιχες εικόνες ερήμωσης δεν παρατηρήθηκαν σε άλλες μνημονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία.

Advertisement
Advertisement

Στη συγκεκριμένη χώρα, που πληθυσμιακά είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, τη χειρότερη διετία της λιτότητας, με τις επίσης πυκνές επισκέψεις των τροϊκανών, οι πωλήσεις αυτοκινήτων δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τις 95.000 μονάδες τον χρόνο. Στην Ελλάδα το 2012 οι πωλήσεις νέων μοντέλων ανήλθαν σε 58.482 οχήματα. Και αυτό σε μία χώρα όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2012 ήταν -ακόμα- υψηλότερο από αυτό των Πορτογάλων, με την ανεργία να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Φέτος, στη συμπαθή χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, οι πωλήσεις των νέων αυτοκίνητων θα φτάσουν τις 200.000, όταν στην Ελλάδα με τα βίας είναι στις 80.000.

Είναι γνωστό λοιπόν ότι η ψυχολογία στον Ελληνα υποψήφιο αγοραστή παίζει τον σημαντικότερό ρόλο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αγορά ενός τόσο ακριβού αντικειμένου, όπως το αυτοκίνητο. Ωστόσο και πάλι η διαφορά των 60.000 αυτοκινήτων με τα 95.000 της Πορτογαλίας, όταν και οι δύο χώρες βρίσκονταν στη δίνη των μνημονίων και του ΔΝΤ, είναι… θέμα.

Σήμερα στους ελληνικούς δρόμους υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.500.000… ετοιμοθάνατα αυτοκίνητα. Εχουμε ξαναγράψει ότι τα αυτοκίνητα δεν ζουν για πάντα, όσο καλά και να τα συντηρείς – και ο Ελληνας δεν τα συντηρεί σωστά τα τελευταία έξι χρόνια αναζητώντας την οικονομικότερη λύση. Τα αυτοκίνητα αυτά, εκτός από ιδιαίτερα ρυπογόνα, είναι και επικίνδυνα για τους υπολοίπους οδηγούς, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους επιβάτες τους.

Advertisement
Advertisement

Οι ιθύνοντες της αγοράς, λοιπόν, εκτιμούν ότι η ανάγκη θα αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εφόσον δημιουργηθεί μια κατάσταση λίγο ευνοϊκότερη για τη χώρα και ανέβει η ψυχολογία μας. Και εφόσον αυξηθούν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, αναμένεται να αυξηθούν άμεσα οι θέσεις εργασίας στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ και το ελληνικό κράτος θα εισπράξει ζεστό χρήμα από τους φόρους.

Αρκεί βέβαια να ανέβει η ψυχολογία μας με κάποιον τρόπο …