Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το υβριδικό diesel της Kia

Ελλάδα 4:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το υβριδικό diesel της Kia

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το υβριδικό diesel της Kia

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το νέο Sorento και τα ανανεωμένα Rio-Venga αντιπροσωπεύουν το «σήμερα» της Kia Motors. Οι Κορεάτες θα παρουσιάσουν όμως στο Παρίσι και το «αύριο» της τεχνολογίας τους. Πρόκειται για το πρωτότυπο Optima T-Hybrid, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη και για αυτό δεν ανακοινώνονται τιμές για τις επιδόσεις ή την κατανάλωση.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Βασίζεται στο μεσαίο sedan της Kia και διαθέτει ήπια υβριδική τεχνολογία (mild hybrid), καθώς τον 1.7 CRDi των 136 PS συνδράμει ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Αυτό παίρνει ενέργεια από μπαταρία μολύβδου-άνθρακα 48V και βοηθά το Optima T-Hybrid να κινείται ηλεκτρικά σε μικρές ταχύτητες ή όταν ρολάρει. Κατά την επιβράδυνση επαναφορτίζεται η μπαταρία. Ο κατασκευαστής δηλώνει ότι προτίμησε τις συγκεκριμένες μπαταρίες αντί των ιόντων λιθίου, καθώς αφενός δεν χρειάζονται ενεργό σύστημα ψύξης και αφετέρου ανακυκλώνονται πιο εύκολα στο τέλος ζωής τους.

Το σύστημα της Kia περιλαμβάνει και ηλεκτρικό υπερτροφοδότη για τον 1.7 diesel (πέρα από το κλασσικό turbo), για περιορισμό του φαινομένου turbo lag. Οι μηχανολόγοι της εταιρείας θέτουν ως στόχο με τη νέα τεχνολογία τον περιορισμό των ρύπων κατά 15-20% και την αύξηση της ισχύος κατά ανάλογο ποσοστό. Το συμβατικό Optima 1.7 diesel με σύστημα start/stop εκπέμπει στο περιβάλλον 128 g/km, άρα η υβριδική έκδοση θα πλησιάζει τα 100 g/km.