Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποστολή Άμπου Ντάμπι: Ξεκίνησε το Air Race 2014!

Ελλάδα 15:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή Άμπου Ντάμπι: Ξεκίνησε το Air Race 2014!

ΝΕΑ

Αποστολή Άμπου Ντάμπι: Ξεκίνησε το Air Race 2014!

ΝΕΑ

Ενώ στην Ελλάδα οι ουρανοί έχουν ανοίξει και στις περισσότερες περιοχές βρέχει, εμείς σηκώνουμε το βλέμμα σε καταγάλανους ουρανούς που όμως έχουν καταληφθεί από αεροπλάνα!

Advertisement
Advertisement


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (twitter.com/SeitanF1)

Όλα αυτά στο πλαίσιο του ταχύτερου μηχανοκίνητου σπορ του πλανήτη, του εντυπωσιακού Red Bull Air Race Series, που “απογειώνεται” μετά από τριετές διάλειμμα. Πιο συναρπαστικό, με μεγαλύτερες μάχες ανάμεσα στους πιλότους υπόσχονται οι διοργανωτές και ταξιδέψαμε μέχρι το Άμπου Ντάμπι για να το επιβεβαιώσουμε.

Όμως μπορείτε να προβλέψετε, το θερμόμετρο στον Κόλπο είναι πολύ ψηλότερο απ’ ότι στη χώρα μας. Πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα και φλερτάρει με τους 30 την ημέρα. Σε μία πόλη που από το 2005 όταν και την επισκεφτήκαμε πρώτη φορά για τον παρθενικό τότε αγώνα αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, συνεχώς εξελίσσεται.

Advertisement
Advertisement

Οκτώ χρόνια μετά, παραμένει ένα μόνιμο εργοτάξιο, με ουρανοξύστες να ξεφυτρώνουν απ’ όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις, με τις δυτικές επιρροές να δένουν με τα τοπικά παραδοσιακά στοιχεία, σε ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα. Μπορεί το Άμπου Ντάμπι να μην έχει τη φήμη του Ντουμπάι αλλά μη γελιέστε, παρότι δεν είναι όσο φημισμένο είναι το γειτονικό Εμιράτο, έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Από φέτος όλα τα αεροπλάνα έχουν τους ίδιους κινητήρες

Η αερομαχία του Air Race δεν γίνεται στο Yas Island όπου διεξάγεται το Grand Prix της Formula 1 και βρίσκεται το γιγαντιαίο Ferrari World. Η “Formula 1 των αιθέρων” έχει τη δική της πίστα στημένη στο θαλάσσιο κομμάτι της Corniche, της παραλίας του Άμπου Ντάμπι. Διαφορετική “νοητή” διαδρομή, ψηλότεροι φουσκωτοί πυλώνες που οριοθετούν τα πλησίον του νερού κομμάτια της, νέοι κανονισμοί που έχουν κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα στα δαιμόνια ελικοφόρα αεροπλάνα ακροβατικών αλλά οι ίδιοι 12 παράτολμοι πιλότοι.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στη βάση του αγώνα, στα Hangars, τα υπόστεγα όπου “κοιμούνταν” πριν την καταιγίδα οι ιπτάμενες σφαίρες που πιάνουν τα 470 km/h και είναι ικανές για ακροβατικές μανούβρες που ταλαιπωρούν από τα G του πιλότους και ζαλίζουν εμάς μόνο με την ιδέα τις συνεχούς περιστροφής τους εκεί ψηλά. Η πλειοψηφία των παράτολμων αυτών κυρίων που έχουν την ικανότητα να αγνοούν τη λέξη φόβος και νόμους της φυσικής όπως η βαρύτητα, συμμετέχει πολλά χρόνια στο θερμό.

Advertisement

 

Διακόπτουμε την κουβέντα μας καθώς ο Bonhomme εντοπίζει στον αέρα τους Al Fursal, το σμήνος ακροβατικών από τα Εμιράτα!

Συναντήσαμε λοιπόν παλιούς γνώριμους αφού με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Paul Bonhomme έχουμε περάσει στιγμές γέλιου σε βρετανικές παμπ όταν ο αγώνας γινόταν στο Longleat, ο επίσης κάτοχος του τίτλου Kirby Chambliss άρχισε πάλι να μας λέει ιστορίες από την επίσκεψη του στη Σαντορίνη, ο Nigel Lamb, δεύτερος γηραιότερος πιλότος του θεσμού, στα 57 του, δεν θυμόταν πως μας χάρισε την κορυφαία ίσως εμπειρία της ζωής μας όταν πετάξαμε μαζί πριν μερικά χρόνια, ο Nicolas Ivanoff που κάποτε απαντούσε ερωτήσεις που του κάναμε στα Αγγλικά σχεδόν με… νοήματα, πλέον πήγαινε η γλώσσα του ροδάνι. Σχεδόν όλοι ήταν εκεί. Έλειπε ένας, που δεν είναι πια κοντά μας. Ο Alejandro MacLean που “έφυγε” πριν από 3μιση χρόνια. Η σκέψη μας “πέταξε” κοντά του για κάποιες στιγμές όμως όπως θα έλεγε ωμά κι ο ίδιος: “Show must go on”.

Advertisement

Το σόου λοιπόν άρχισε στο Άμπου Ντάμπι, με τις κατατακτήριες δοκιμές, που απέδειξαν με το καλημέρα, πως οι νέοι κανονισμοί έχουν φέρει αλλαγές στις ισορροπίες. Μπορεί στο Red Bull Air Race να χρησιμοποιούνται τρεις τύποι αεροπλάνων, όλα όμως έχουν πλέον τον ίδιο κινητήρα και τον ίδιο έλικα. Με την αλλαγή ανέμου  να παίζει κι αυτή το ρόλο της, στην κορυφή των χρόνων βρέθηκε ο Pete McLeod! Το 2010 αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν έκπληξη μεγατόνων – δεν είναι πια.

O McLeod πήρε την πρώτη Pole position του 2014!
Φωτογραφία: RBAR Newsroom

Είμαι ενθουσιασμένος από την πρώτη θέση. Ένιωθα καλά όταν ξεκίνησα την προσπάθειά μου και ήμουν συγκεντρωμένος“, σχολίασε ο Καναδός που στα 30 του, είναι ο νεότερος πιλότος που μάχεται στο θεσμό.

Βέβαια ο δις πρωταθλητής, Bonhomme, δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια, ακολούθησε με διαφορά μικρότερη των δύο δεκάτων του δευτερολέπτου, με τρίτο τον Lamb. Οι άνεμοι που προαναφέραμε, είχαν ως αποτέλεσμα πέντε πιλότοι να ακουμπήσουν με τα φτερά των αεροπλάνων τους, τους φουσκωτούς πυλώνες ύψους 25 μέτρων. Αυτό έχει μηδαμινές συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας, αν όμως συμβεί την ημέρα του αγώνα, συνεπάγεται αποκλεισμό.

Advertisement

Όλοι λοιπόν θα έχουν το νου τους και στο πως θα διαμορφωθούν οι καιρικές συνθήκες, ενόψει του πρώτου γύρου του θεσμού. Το NewsAuto που με εφαλτήριο το συγκεκριμένο αγώνα, θεσπίζει μία νέα κατηγορία γεμάτη αδρεναλίνη από κάθε λογής extreme motorsport, θα σας μεταφέρει LIVE την εξέλιξη της πρώτης αερομαχίας της σεζόν, από τις 13.30 to το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας). Με live σχολιασμό, φωτογραφίες, τεχνικά στοιχεία για τα αεροπλάνα και τις στολές των πιλότων, στατιστικά, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, video και όλο το παρασκήνιο από τη Formula 1 των αιθέρων!

Ο Nigel Lamb σε εναέριο σλάλομ στην Corniche!
Φωτογραφία: RBAR Newsroom

Δείτε το πρόγραμμα του Red Bull Air Race Series πατώντας εδώ!