Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Η… πολυτάλαντη Danica Patrick

Ελλάδα 18:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η… πολυτάλαντη Danica Patrick

Men + Speed

Η… πολυτάλαντη Danica Patrick

Men + Speed

Όσοι είστε μυημένοι στα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξέρετε πως πρόκειται για την πιο επιτυχημένη γυναίκα σε ότι αφορά στους αγώνες πίστας. Όσοι δεν είστε μυημένοι, θα σας δώσουμε αρκετούς λόγους για πειστείτε για την αξία της! Αφού πάρετε μία πρώτη γεύση για τα… παράπλευρα ταλέντα της στο βίντεο που σας παραθέτουμε, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι και της καριέρας της, που δεν υστερεί καθόλου!

Advertisement
Advertisement

Πλέον στα 32 της, η γεννημένη στο Ουισκόνσιν, Danic Sue Patrick, έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στη pole position αλλά και τη πρωτοπορία αγώνα NASCAR. Όπου NASCAR, βάλτε… «Ευαγγέλιο» σε ότι αφορά στους λάτρεις των αγώνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού. Πως όμως έφτασε από τα… κοτσιδάκια και τις κούκλες, στο να βάζει τα γυαλιά σε καταξιωμένους οδηγούς;

Ξεκίνησε να κάνει καρτ σε ηλικία 10 ετών και αφήνοντας υποσχέσεις με τις εμφανίσεις της, αποφάσισε να κυνηγήσει τη τύχη της στην Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία, εκεί που κακά τα ψέματα χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στο Μίλτον-Κινς και τρεις σεζόν συμμετείχε στα πρωταθλήματα Formula Vauxhall και Formula Ford. Όμως, πάλευε όχι μόνο κόντρα σε ανερχόμενους οδηγούς όπως ο Jenson Button αλλά κόντρα και στην ευρεία πεποίθηση πως οι αγώνες είναι ανδρική υπόθεση.

«Μου έλεγαν ότι σε ένα χρόνο στην Αγγλία, θα μάθαινα όσα σε πέντε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο βρήκα τα πράγματα πολύ παλιομοδίτικα εκεί. Οι γυναίκες ακόμα ασχολούνταν μόνο με τη μαγειρική και την καθαριότητα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα αφεντικό ομάδας για την οποία οδηγούσα. Κάποια μέρα ήμουν ταχύτερη όλων στις δοκιμές και εκείνος άρχισε να φωνάζει στους υπόλοιπους οδηγούς: ‘Είναι πιο γρήγορη από εσάς; Τι στο καλό κάνετε; Βγείτε στην πίστα και πιέστε’! Του φαινόταν παράλογο να είναι οι άντρες πιο αργοί από εμένα», είχε δηλώσει η Ντάνικα.

Advertisement
Advertisement

Πάντως η δεύτερη θέση στο βρετανικό Formula Ford Festival, που ήταν η καλύτερη που έχει πετύχει ποτέ οδηγός από την Αμερική, ήταν αρκετή για να πείσει για την αξία της. Έκανε ξανά το υπέρ-Ατλαντικό ταξίδι, επιστροφής αυτή τη φορά και το 2002 ξεκίνησε με την Rahal Letterman Racing την αναρρίχησή της στις μικρότερες κατηγορίες: Barber Dodge Pro Series, Toyota Atlantic.

Αφήνοντας υποσχέσεις, έπεισε την διακεκριμένη ομάδα της, να της εμπιστευτεί θέση επίσημου οδηγού στο IRL, το γνωστό σήμερα ως IndyCar πρωτάθλημα που είναι το αντίστοιχο της Formula 1 στις ΗΠΑ. Εντυπωσίασε με το καλημέρα, στο θρυλικό  αγώνα των 500ων μιλίων της Ινδιανάπολης, δύο μήνες μετά πήρε την πρώτη της pole position και έκτοτε ήταν πάντα ανάμεσα στους ανταγωνιστικούς συνδυασμούς.

Η παρθενική νίκη ήρθε το 2008, όταν αγωνιζόμενη για την Andretti Green Racing, θριάμβευσε στα 300 μίλια του Μοντέγκι. Ήταν η πρώτη νίκη εκπροσώπου του «ασθενούς» φύλλου σε κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ στις ΗΠΑ.
[nggallery id=1942]
Κάπου εκεί το όνομα της άρχισε να συζητιέται και στους κόλπους της Formula 1. Γρήγορη και όμορφη οδηγός, συνδυασμός που στο μυαλό του Bernie Ecclestone ισοδυναμούσε με κέρδη εκατομμυρίων. Η Πάτρικ βρέθηκε κοντά στο να πραγματοποιήσει δοκιμές με την Honda αλλά η ιαπωνική ομάδα αποφάσισε να αποχωρήσει από το σπορ. Στη συνέχεια συνδέθηκε με την USF1 αλλά η φιλόδοξη αμερικανική ομάδα, δεν κατάφερε ποτέ να «κατέβει» στις πίστες.

Advertisement

«Έχουμε προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να έχουμε αμερικανό οδηγό στη Formula 1 αλλά προφανώς αυτό που λείπει είναι η κατάλληλη προσέγγιση. Μπορεί να τρέχεις στις Η.Π.Α. και να είσαι επιτυχημένος, χωρίς την τεράστια προσπάθεια και δέσμευση που απαιτεί η επιτυχία στη Formula 1. Θα ήταν όμως εξαιρετικό για όλους να είχαμε τη Danica», δήλωνε τότε ο Ecclestone.

Αυτό δεν συνέβη και ως φυσική συνέχεια της καριέρας της, η Patrick άφησε τους αγώνες μονοθεσίων και πραγματοποίησε τολμηρή μετάβαση στον σκληρό κόσμο του NASCAR – του Champions League των αγώνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 2012 έτρεξε σε 10 αγώνες του Sprint Cup (της κορυφαίας κατηγορίας) με καλύτερο τερματισμό τη 17η θέση. Παράλληλα έτρεξε σε όλους τους γύρους του πρωταθλήματος Nationwide (της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας) όντας πιο ανταγωνιστική.
[nggallery id=1943]
Μάζεψε λοιπόν εμπειρίες και ξεκίνησε το 2013 με φόρα! Πήγε στη θρυλική Daytona κατακτώντας την pole position, επίτευγμα πρωτόγνωρο για γυναίκα και ύστερα από καλή εμφάνιση, τερμάτισε στην όγδοη θέση! Ωστόσο, η πορεία της στον δύσκολο στίβο του NASCAR, είχε στην πορεία αρκετές δύσκολες στιγμές.

Advertisement

Για την όμορφη Αμερικανίδα που εκτός από την πλούσια καριέρα της στους αγώνες, αναλαμβάνει συχνά το ρόλο τηλεπαρουσιάστριας, μοντέλου ανεβάζοντας ψηλά το θερμόμετρο (!) ενώ έχει τολμήσει και στον στίβο της υποκριτικής, συμμετέχοντας στο δημοφιλές σίριαλ CSI: Νέα Υόρκη και πρωταγωνιστώντας στο video clip του Jay-Z για το τραγούδι “Show me what you got”.

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)