Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Το 2014 τα νέα Twingo/smart

Ελλάδα 9:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Το 2014 τα νέα Twingo/smart

ΝΕΑ

Επίσημο: Το 2014 τα νέα Twingo/smart

ΝΕΑ

Το ρεπορτάζ του NewsAuto.gr από τις 18 Ιουλίου σχετικά με την τοποθεσία παραγωγής του νέου Twingo και του smart forfour επιβεβαιώθηκε. Όπως ανακοινώθηκε, το αυτοκίνητο πόλης της Renault και το 4θέσιο smart θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Renault στο Νόβο Μέστο της Σλοβενίας. Η νέα γενιά του smart fortwo θα συνεχίσει να παράγεται στην πόλη Αμπάχ της Γαλλίας. Κοινή θα είναι και η νέα γενιά μικρών κινητήρων, 3 και 4 κυλίνδρων, με έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση.

Advertisement
Advertisement

Τα αφεντικά των Daimler και Renault-Nissan, Ντίτερ Τσέτσε και Κάρλος Γκον, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, αποκαλύπτοντας πολλά σχετικά με τους «πυλώνες» της στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων. Ως γνωστόν τα νέα smart και Twingo μοιράζονται κοινή πλατφόρμα και το λανσάρισμά τους θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Άρα, η παγκόσμια πρεμιέρα τους τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο στη Γενεύη.

Ενώ το αρχικό πλάνο του 2010 προέβλεπε τη συνεργασία των δύο πλευρών σε τρία μεγάλα προγράμματα με έμφαση στην Ευρώπη, πλέον η κοινή πορεία διευρύνεται στα 10 projects και σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. «Η κάθε πλευρά είχε ιδέες για μελλοντικά σχέδια και μετά προήλθε ο “αρραβώνας”. Δεν έγινε το αντίθετο», δήλωσε ο Γκον και συνέχισε: «Υπάρχει αρκετή “τροφή” στο τραπέζι για συνεργασίες. Σεβόμαστε την αυτονομία και τη διαφορετικότητα κάθε πλευράς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τσέτσε δεν έδειξε να ανησυχεί μήπως το νέο Infiniti Q50 αποσπάσει πωλήσεις από μοντέλα της Mercedes. Μην ξεχνάμε, ότι το μεσαίο sedan δανείζεται κινητήρα diesel και κιβώτιο από τη γερμανική μάρκα. Από τα μέσα του νέου έτους θα αρχίσει σε μονάδα της Daimler στις ΗΠΑ η παραγωγή νέων 4κύλινδρων συνόλων βενζίνης για τη νέα C-Class και για μοντέλα της Infiniti. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το μικρομεσαίο hatch, το Q30. «Η υπερκάλυψη προϊόντος (overlap) είναι περιορισμένη και δεν αποτελεί πρόβλημα», σχολίασε από την πλευρά του ο Γκον.

Advertisement
Advertisement

«Δεν έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης. Δεν αποκλείεται όμως να το πράξουμε στο μέλλον», ανέφερε ο Τσέτσε. Τόσο η Mercedes όσο και η Nissan έχουν παρουσιάσει τη σχετική τεχνολογία, την οποία σκοπεύουν να «βγάλουν στο δρόμο» ως τα τέλη της δεκαετίας.

Μαζί με τη Ford, Daimler και Renault-Nissan εργάζονται στον τομέα των κυψελών καυσίμου και ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα είναι έτοιμη προς χρήση το 2017.