Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Στα σχέδια της Toyota μικρός turbo

Ελλάδα 15:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό: Στα σχέδια της Toyota μικρός turbo

ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Στα σχέδια της Toyota μικρός turbo

ΝΕΑ

Οι Ιάπωνες είναι γνωστό ότι θέλουν να κάνουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως λάθος, όμως μερικές φορές καθυστερούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στην Toyota επιμένουν στην εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε ορισμένους τομείς, όπως στην κίνηση μέσα στην πόλη.

Advertisement
Advertisement

Δε δείχνουν πάντως να ενστερνίζονται την τάση του downsizing, δηλαδή τους μικρής χωρητικότητας κινητήρες που με τη βοήθεια turbo προσφέρουν σημαντική ισχύ και ροπή. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει. Επ’ ευκαιρία της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του Auris Touring Sports στη Μαγιόρκα, συνομιλήσαμε με τον επικεφαλής μηχανολόγο της Toyota, Σατόσι Τανάκα, ο οποίος… έβγαλε την είδηση.

NewsAuto: Στην Ευρώπη είναι αρκετά δημοφιλείς οι μικροί υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες, με αναλογικά μεγάλη ισχύ. Έχετε σκεφτεί να εντάξετε έναν αντίστοιχο κινητήρα στη γκάμα σας;

Σατόσι Τανάκα: Η αλήθεια είναι πως δεν περνά απαρατήρητη η αύξηση πωλήσεων τέτοιων κινητήρων στην Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε πως είναι πιο δύσκολο να επενδύει κανείς στην υβριδική τεχνολογία, από όλες τις απόψεις. Χρειάζεται τεχνογνωσία και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Οι μικροί turbo κινητήρες κερδίζουν έδαφος, κυρίως λόγω των επιδόσεων τους και της μικρής φορολογίας τους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν συγκρίνονται όμως με την υβριδική τεχνολογία. Είναι πολύ πιο δύσκολο να εξελίξεις ένα υβριδικό μοντέλο από το να δημιουργήσεις έναν μικρό turbo κινητήρα με μεγάλη ισχύ. Σίγουρα, είναι κάτι που δεν μας αφήνει αδιάφορους. Σαφώς και το σκεφτόμαστε σοβαρά και μάλιστα είναι στα μελλοντικά μας σχέδια.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2014 η BMW θα εφοδιάζει την Toyota με diesel κινητήρες 1.6 και 2 lt., στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας. Ειδικά ο πρώτος θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής σε μοντέλα όπως το νέο RAV4 και το Auris.[nggallery id=2793]