Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Θα… ξεχειλίζει τεχνολογία το νέο XC90

Ελλάδα 10:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Video: Θα… ξεχειλίζει τεχνολογία το νέο XC90

ΝΕΑ

Video: Θα… ξεχειλίζει τεχνολογία το νέο XC90

ΝΕΑ

Μπορεί φωτογραφίες του επόμενου XC90 να μην έχουν κυκλοφορήσει – άλλωστε το λανσάρισμά του προγραμματίζεται για τα τέλη του 2014 – όμως η Volvo μας ενημέρωσε για την τεχνολογία που θα το συνοδεύει. Το μεγάλο SUV της σουηδικής μάρκας θα εξοπλίζεται με μία σειρά από συστήματα, με προορισμό την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών του.

Advertisement
Advertisement

Στη Volvo εξέλιξαν ηλεκτρονικά βοηθήματα που βγάζουν τον οδηγό από τη δύσκολη θέση. Ανάμεσά τους, το αυτόνομο σύστημα διεύθυνσης που αναγνωρίζει που τελειώνει ο δρόμος και στρίβει το όχημα προς την αντίθεση κατεύθυνση, ακόμη και αν δεν υπάρχει διαγράμμιση. Το μεγάλο πολυτελές SUV της Volvo θα ανιχνεύει στο φως της ημέρας και στο σκοτάδι όχι μόνο τους πεζούς αλλά και τα ζώα. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, και αν αυτός δεν αντιδράσει φρενάρει μόνο του το όχημα, αποτρέποντας τη σύγκρουση ή περιορίζοντας τις συνέπειές της. Η Volvo θα επιτρέψει σε δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου να δοκιμάσουν ορισμένα από αυτά τα συστήματα σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.[nggallery id=2800]

Η σουηδική μάρκα έχει θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο με ορίζοντα το 2020: να εκμηδενίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα χάνουν τη ζωή τους ή θα τραυματίζονται σοβαρά μέσα σε ένα νέο Volvo. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα αυτοκίνητα θα μπορούν μέσω πομπών να «επικοινωνούν» μεταξύ τους (Car 2 Car) αλλά και με τις υποδομές (Car 2 Infrastructure), όπως με πινακίδες και φωτεινούς σηματοδότες, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές και άνετο περιβάλλον.

Στο μέλλον, το XC90 – αλλά τα υπόλοιπα μοντέλα της Volvo – θα μπορεί να βρει ελεύθερη θέση και παρκάρει μόνο του! Ο οδηγός θα ενεργοποιεί μέσω του smart phone το αυτόνομο παρκάρισμα και στη συνέχεια θα απομακρύνεται από το όχημά του. Το αυτοκίνητο θα αναλαμβάνει να βρει θέση και να σταθμεύσει από μόνο του. Όταν ο οδηγός επιστρέψει στην είσοδο του χώρου στάθμευσης, το αυτοκίνητο ακολουθεί την αντίθετη διαδικασία. Το σύστημα συνδυάζεται με αυτόματο φρενάρισμα όταν εντοπιστεί κάποιο εμπόδιο (πχ ένας πεζός ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο).

Advertisement
Advertisement